Den gamle dampskipsbryggen var knutepunktet for det aller meste av person- og godstransporten til og fra Rødtangen til langt utpå 1900-tallet. Rett ved lå Rødtangen Hotel, senere kalt Rødtangen Bad, og på jordet det nyere Rødtangen Hotel med den store salen. De er tema for den første av to presentasjoner av gamle Rødtangen basert på Arne Thune-Larsens unike postkortsamling.
Arne Thune-LarsenArne Thune-Larsen (72) har den største samlingen postkort med motiv fra Rødtangen som finnes – nesten ett hundre forskjellige motiv fra perioden cirka 1904–1950. Samlingen har han gjort tilgjengelig for Rødtangen.no, som har skannet et utvalg og gjort en forsiktig digital redigering av motivene.
Etter 70 somrer med base i Presteveien 3 og 7 har Arne et kjærlighetsforhold til Rødtangen. Han har samlet frimerker siden han var fire, vært aktiv med flere verv i frimerkeklubber i 50 år og internasjonal dommer ved frimerkeutstillinger i inn- og utland.
Han forteller: – Postkort er nært knyttet til filateli, og er i dag et meget populært samlerområde. Selv ble jeg tidlig fascinert av gamle fotografier og postkort som en Rødtangen-nabo hadde innrammet på veggen. Jeg har en spesiell forkjærlighet for postkortene med motiver fra Rødtangen av den kjente fotografen Anders Beer Wilse fra 1904.
5-øres frimerke
postemplet
Rødtangen
13.06.1915Og han legger til: – Skulle noen ha gamle postkort fra Rødtangen liggende, er jeg takknemlig for å bli kontaktet på arne1@getmail.no.
Det samme gjelder Rødtangen.no, også når det gjelder gamle fotografier av allmenn interesse.
Bildenes rekkefølge er etter en omtrentlig tidskronologi.
Ved å trykke på bildene nedenfor blir de forstørret og bildetekstene basert på Arne Thune-Larsens notater, blir synlige. Du kan velge lysbildevisning (“Play”) eller vippe frem og tilbake mellom bildene ved hjelp av piltastene på ditt tastatur, eller trykke på “Next” (neste) eller “Previous” (foregående).
Har du kommentarer eller tilleggsopplysninger, bruk kommentarfeltet eller ta kontakt.
-
-
Håndkolorert foto fra 1904 som viser Rødtangen-bukten mot hotellet og dampskipsbryggen der D/S Juno nettopp har lagt fra. Utgiver: «N. K. No. 1011» (N. K. er forkortelse for Norsk Kunstforlag), «Rødtangen Eneberettiget 1904».
-
-
Håndkolorert postkort etter foto av Wilse fra 1905. Motivet er Rødtangen-bukten med hotellet og bryggen der dampbåten har lagt til. Flaggene vaier i vestavinden. Kortet er poststemplet 29.10.06. Utgiver: Eneberettiget 1054 A-S. B. M. Schønbergs Kunstforlag, Kristiania.
-
-
Rødtangen-bukten mot hotellet og dampskipsbryggen, håndkolorert foto etter Wilse, poststemplet 1907.
-
-
Gamle Rødtangen sentrum. Siden hotellet er renovert, er bildet tatt i 1905 eller 1906.
-
-
Dette fotoet fra cirka 1906 viser den gamle trelandgangen ut til dampskipsbryggen, en fortøyd robåt, badehotellet og litt av den eldste bebyggelsen i bakgrunnen. Fotografen er ukjent. Det unike ved bildet er fargene. Det er teoretisk mulig at dette er et tidlig fargefotografi, men mest sannsynlig er det håndkolorert. Motivet er brukt til postkort, se neste bilde:
-
-
Postkortet med motivet fra cirka 1906 er påtrykket «Rødtangen Hotel» og datert 13.8.1912. Utgiver er ukjent. Fra teksten: «… et koseligt sted jeg bader ver dag nu for jeg maa benyte den ugen som er igjen men vandet er kold men klart og godt …»
-
-
Håndkolorert foto fra cirka 1906, som viser deler av gamle Rødtangen sentrum sett fra fjorden. Hotellet er nyrenovert og utvidet med blant annet stor glassveranda.
-
-
Dette kortet ser ut til å være basert på en tegning av bryggen og tollstasjonen fra 1907. Fra teksten: «… fru W(?)dt med i komiteen, og da ville man gjerne have os med …, vi var … og gav de blomster og havde det rigtig hyggeligt, men de var meget lide pene. Efter saa var vi i parken og danset til 2 ½ og havde det rigtig morsomt, jo vi var sammen med drammens herrene da ser du. I dag kommer kanske Åsmund og broderen ud. Du faar leve vel og have det hyggeligt. Hils Erling. Skal hilse dig fra …»
-
-
Kortet viser landgangen ut til dampskipsbryggen med tollstasjonen i bakgrunnen. Det er datert 1909.
-
-
Under «Parti fra Rødtangen» er teksten «Parti fra Holmsbu 1911» sladdet over. Så fotoet er fra 1911, dette postkortet er datert 1912. Det viser festkledde mennesker på dampskipsbryggen. I midten med stokk står maleren, tegneren og illustratøren Erik Werenskiold. Eneret: E. Jacobsen, Drammen No. 204.
-
-
På dette kortet er også «Parti fra Holmsbu 1911» sladdet over. Bildene er sannsynligvis tatt samtidig. Kortet er datert 13.8.1912. Utgiver: Eneret E. Jacobsen, Drammen. No. 221.
-
-
Bildet er tatt fra landgangen til dampskipsbryggen mot hotellets nye, store soveanneks innenfor den nordlige delen av Rødtangen-bukten. Dette annekset er senere revet. Utgiver av postkortet er ukjent. Dette kortet er datert 13.8.1915. Fra teksten: «… Vi bor ikke i selve hotellet, men i en villa et stykke opp i skogen. Her er vakkert kan du tro.»
-
-
Rødtangen Hotel nede ved dampskipsbryggen var det eldste overnattingsstedet på Rødtangen. I 1912 ble det bygget et nytt hotell med kombinert restaurant og danselokale på jordet som noen kaller sletta i Rødtangen sentrum. Dette fotoet er tatt kort tid etter at det nye hotellet sto ferdig. Utgiver: Carl Normanns Kortforlag, Kristiania. Kortet er poststemplet 28.8.1915.
-
-
Dampbåten har lagt til Rødtangen brygge og passasjerene er mange. Noen av dem er sikkert bare skuelystne, for disse anløpene var små lokale begivenheter. Dampbåtene fra Kristiania og Drammen bragte sommergjester og var viktig transportmiddel for de fastboende, særlig før veien langs fjorden ble bygget . Sammenlignet med eldre fotografier, ser vi at den gamle landgangen av tømmer er fornyet med betongpilarer. Fotoet er fra 1920-årene, utgiver: Oppi.
-
-
Foto fra cirka 1920 av det øvre hotellet med lysthuset utenfor. Utgiver av postkortet er Oppi. Fra teksten på kortet: «Til måltidene samles vi i en vældig pavillion, som om aftene brukes til dansesal.»
-
-
Festlokalet på jordet eller «Danselokalet på sletta» som er tittelen på dette fotoet fra cirka 1920. Bildet er tatt med kameraet til Thorleif Thoresen, som vokste opp i huset som i dag har adresse Tolderstien 2. Men fotografen er en annen, for Thorleif Thoresen er med på bildet.
-
-
Det øvre hotellet på jordet med festkledde damer og piker utenfor. Foto fra 1920-årene, utgiver Oppi.
-
-
Salen i Rødtangen Hotel på jordet ble brukt både til matserving og dans. Her er salen dekket til festmiddag, med betjeningen i bakgrunnen.
-
-
Postkortet er datert 1930, men vi ser av bryggekonstruksjonen at fotoet er vesentlig eldre. Det er tatt fra Rødtangen bad. Eneret: Skarpmoen 70
-
-
Rødtangen bad, årstall ukjent. Foto: G. Pedersen
-
-
«Fra Rødtangen». Fotoet er fra 1950-tallet, og rutebåtene er fortsatt viktigste transportmiddel til og fra Rødtangen. På 1950-tallet var Rødtangen Bad blant annet Norsk Folkehjelps feriested for slitne husmødre, og på folkemunnet kalte noen det for “tynnslitten” – badet var også nokså nedslitt. Utgiver: K. Harstad Kunstforlag.